Teknik Analiz
Teknik analizler bütünüyle fiyatlarla ilişkilidir. Fiyatlar hakkında matematiksel formüller ve özel göstergeler sonucunda bilgi verir.
Teknik analizle ilgili formüller basitçe uygulanabilir niteliktedir ve bilindiği taktirde yanılma payı neredeyse çok azdır.
Piyasada yatırımcılar tarafından farklı grafikler kullanılır. Bunun nedeni yatırım yapılan araçların, beklentilerin aynı olmamasıdır.
Finans piyasalarında yapılan yatırımlar online platformlar üzerinden gerçekleştirilir. Teknik analizler de bu platformlar aracılığıyla yapılır.
Platformda yatırım yapmayı düşündüğünüz enstrümanı seçerek, üzerinde istediğiniz teknik analizi yapabilirsiniz.
Mesela; fiyat grafiklerini seçtiğinizde, karşınıza enstrümanını belirlediğiniz vade aralığında fiyat/zaman grafiği çıkar. Önemli olan bu grafikleri en doğru bir şekilde yorumlamak ve bu grafik yorumlarıyla kazanç elde etmektir.
Grafikler doğru bir şekilde yorumlanırsa (Temel analizin de katkısıyla) güzel kazançlar elde edebilirsiniz.
Genellikle karmaşık gibi görünen Teknik Analiz, odaklanılmış bir çalışmayla kolayca öğrenilebilir ve kendi analistiniz olabilmeniz mümkündür.
Bu eğitim sayfasında teknik analizin temel konularını göreceğiz.
FİYAT GRAFİKLERİ
Yatırım araçlarının değerlerinin belirlenmesinde kullanılan fiyat grafikleri teknik analizlerin genel araçlarıdır.
Gerek trendi belirlemede gerek destek ve direnç noktalarına karar vermede gerekse formasyon ve özel analizleri uygulamak için kullanılırlar. Yatırımcıların bunları kullanma amaçları avantajlı pozisyonları yakalamak içindir. Çok sayıda forex grafik çeşidi olsa da en çok mum, çizgi ve bar grafikleri kullanılır.
Böylece alınan fiyat sinyallerine göre pozisyona girip girmeme konusunda karar verilir.
Grafiklerin dilini anlamanız için öncelikle birkaç tane temel kavramı bilmemiz gerekmektedir.
Bu kavramlar: TREND, DESTEK- DİRENÇ, EĞİLİM ÇİZGİLERİ, FİYAT KANALLARI
1-) TREND KAVRAMI
Trend kavramı fiyatların değişim yönü anlamına gelir. Grafikteki verilere göre trendin aşağı mı, yoksa yukarı yönlü mü olacağı belirlenir. Fiyatlar bazı durumlarda normal sabit durumda ilerler. Onun dışında hep dalgalı yapıdadır. Bu nedenle yatırım yapacağınız vakitte ileride trendin yönünü belirlemelisiniz. Bunun için fiyat grafiklerini kullanmanız gerekiyor. Elbette ki eğilim yönünün bulunması için diğer grafik dilinde bilinmesi gereken kavramların da önemi büyüktür ve mutlaka dikkate alınmalıdır.
2-) DESTEK DİRENÇ KAVRAMI
Fiyat seviyeleri yükseliş trendi eğilimdeyken bazı noktalara takılı kalarak geri yönlü çekilme hareketi yaşamaktadır. Yukarı seviyeye çıkmakta zorlanmaktadır. Bu noktada fiyat direnç göstermekte olduğu için grafikte direnç kavramı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yani, fiyat yükseliş eğiliminde; ama belirlenen kritik noktayı aşamıyorsa, direnç noktalarında takılı kalmıştır. Genelde bu noktada fiyat seviyeleri düzeltme hareketi yaşar. Bu nedenle yatırımcılar fiyatın yükselmeyeceğini, geri çekileceğini düşünerek satış yönlü işlem uygular.
Destek kavramı ise direncin tam tersidir. Fiyat seviyeleri düşme eğilime geçtiğinde engel noktalarla karşılaşır. Destek noktalarında dayanak bularak düzeltme hareketine girer. Fiyat düşük seviyede olduğu için bu noktalarda genellikle alım yapılır. Yükseldiğinde satış yapılarak kazanç sağlanır.
3-) EĞİLİM ÇİZGİLERİ
Eğilim çizgileri tepe ve dip noktaları baz alınarak, grafik üzerinde çizilir. Fiyat en yüksek seviyedeyken tepe, düşük seviyedeyken de dip noktasındadır. Grafikte bu noktalar belirlenerek, platform üzerinden hayali çizgi çekilir. Buna göre kısa vadede fiyatın trend yönü hakkında bilgiler alınır. Eğer düşmekte olan fiyatın tepe ve dip noktaları birleştirildiğinde çizginin doğrultusu düz bir şekilde ilerliyorsa, trendin eğilim yönü hakkında olumlu düşünce hakim olur. Yani fiyatın ilerleyen dönemde yükselmesi beklenir. Tam tersi alçalmakta olan fiyat çizgileri piyasa fiyatının üzerinde seyrediyorsa da düşüş yaşanacağı düşüncesi içine girilir. Ama tabi ki diğer kavramların da ne yönde hareket ettiği önemlidir.
4-) FİYAT KANALLARI
Fiyat kanalları eğilim çizgileri ile beraber kullanılır. İleriki dönem hakkında bilgi edinilmesini sağlar. Fiyat kanalları eğilim çizgileriyle paralel şekilde çizilmektedir. Böylece aynı düzlemde, fiyatlar hangi noktalara kadar yükselecek veya düşecek belirlenir. Belirleme sonucuna göre de eğer eğilim aşağı yönlü ise alçalan, yukarı yönlü ise de yükselen fiyat kanalı trende hakim olur.
Karışık gibi gözükse de grafik üzerinde gördüğünüz zaman düşüş mü yükseliş mi olacağının yorumunu kolaylıkla yapabilirsiniz. Bu dört kavram oluşan grafiğin yorumlanmasını sağlar.
Elbette Teknik Analiz sadece bu kavramlardan ibaret değildir ancak temel seviyede bu kavramları bilmek, kabaca grafikleri okumanıza, teknik analiz yapabilmenize ve sonuç olarak kazanmanıza olanak sağlar.